משנה את כללי המשחק

הכוח של
שפת הגוף

האם אי פעם מצאת את עצמך מקשיבה, אך לא בדיוק מסתכלת, על קולגה שלך בזמן שהם מדברים בפגישה ובמקום זאת את מתעסקת עם הפלאפון? סביר להניח שתגונני על התנהגות זו שלך, כי, אחרי הכל, הקשבת לכל מה שנאמר בזמן שעסקת במולטי-טסקינג בטלפון. אך תאמיני או לא, מישהו אחר בחדר, בין אם זה הדובר/ת או קולגה אחרת, בוודאי שפט אותך, והחליט שאת פחות מדהימה ממה שאת באמת, כך אומרת ד״ר היידי גרנט הלבורסון, מנהלת במרכז מדעי המוטיבציה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. זה משרת אותך באופן שלילי מאוד.

״יותר מ-80 אחוז מהרושם שאנחנו יוצרים על מישהו נוצרים משני גורמים עיקריים: אם אנחנו נראים אנשים חמים וכמה שאנחנו בעלי יכולת״, אומרת ד״ר הלבורסון. ויש לכך סיבה: להתקבל כחמימה מתפרש כבעלת כוונות טובות. כשמישהו חושב שאת בעלת יכולת, הוא מפרש זאת כך שאת יכולה להוציא לפועל את כוונותייך. כשיש לך את שני הגורמים האלה, את נמצאת בעמדה של כוח.״

לצערנו, רבים מהסימנים האלה שגורמים לאחרים להניח הנחות כאלה לגבי אחרים מגיעים מתת המודע. שם נמצא כוחה של שפת הגוף. הבנה פשוטה של שפת הגוף שלך והאופן בה היא מתקבלת שם אותך בעמדה בה תוכלי לשלוט בגורל שלך.

באופן אינטואיטיבי, אנחנו כבר יודעים מה גורם למישהו להיראות בעל יכולת: אנחנו יודעים שאנחנו צריכים לעמוד זקוף ולהסתכל הישר בעיניים. כנ״ל לגבי לשבת. אל תשבי שפופה בכסא שלך. שמרי על כתפיים מיושרות ועל ראשך למעלה. "צרי לך מרחב״, אומרת ד״ר הלבורסון. זה עלול להישמע טיפשי, אך לעמוד כמו סופר וומן - ידיים על הירכיים, כפות רגליים בפישוק ברוחב הכתפיים - היא אחת העמידות הכי עוצמתיות להחזיק את הגוף שלך. מאידך, אם תעמדי באופן רך יותר, זה ישדר לעולם שאת הססנית (כי את בעצם מקטינה את השטח שלך ומאפשרת לאחרים להתקרב אלייך) וחסרת ביטחון עצמי. את גם תתקבלי כהססנית אם תדברי מהר מדי או לאט מדי, או שתשתמשי ביותר מדי ״אהה״ או ״אהממ״.

יכול להיות שאת לא יודעת איך להתקבל כחמימה. ״לעתים קרובות אנשים מופתעים ללמוד על עצמם שהם מצטיירים כקרים כקרח״, אומרת ד״ר הלבורסון. זה מביא אותנו חזרה ליצירת קשר עין בפגישות. בשעה שקשר עין הוא חשוב, ״לא מדובר בלשדר שאני מסתכלת ישירות כלפי מישהו כשאני מדברת, אלא יותר בשאני מסתכלת על מישהו ישירות כשהוא/היא מדברים״, היא אומרת. אנשים לא יודעים שאת מקשיבה אם הם לא מרגישים שאת באמת רואה אותם. זהו תוצר לוואי של תופעה שפסיכולוגים מכנים בשם ״אשליית השקיפות״, כלומר, להניח שהמחשבות והרגשות שלנו ברורים לאנשים אחרים, כשבמציאות הם לא. ד״ר הלבורסון אומרת שהאמרה הכי פחות אהובה עליה באנגלית היא "It goes without saying״ (ברור מאליו). ״שום דבר לא ברור מאליו!״ היא אומרת. לכן, הבעת כוונות טובות אומרת שאת חושבת על האחר כי את מקשיבה בתשומת לב, מחייכת, או נותנת מחמאה, ולכן התנהגות כזאת תפרש אותך כאדם חמים״, אומרת ד״ר הלבורסון.

״התגובה המיידית שלנו כלפי מישהו אחר מבוססת לא מעט על הופעה חיצונית״, אומרת ד״ר הלבורסון, ומוסיפה שיותר קשה להתגבר על רושם ראשוני רע מאשר ליצור רושם ראשוני טוב על ההתחלה. ויש עוד: ״המדע מוכיח שאנחנו מבקרים את עצמנו בדיוק כמו שאנחנו מבקרים אחרים״, היא מסבירה. זה אומר שכשאת משקיעה מאמץ קטן כדי להיראות טוב, זה גורם לך להרגיש עוצמתית יותר ובשליטה.

״את לא צריכה להיראות כמו על השטיח האדום״, אומרת  ד״ר הלבורסון, ״את רק צריכה להיראות כאילו איכפת לך מהאופן בו את מציגה את עצמך.״ מקום טוב להתחיל בו? שום דבר לא משדר ביטחון עצמי כמו שפתיים בגוון אדום בולט. ״אדום מתקשר במחקרים עם תפישה (בתת המודע) של האחר כעוצמתי - גם גברים וגם נשים מתקבלים כמושכים יותר כשהם לובשים אדום״, מסבירה ד״ר הלבורסון. בסתיו הקרוב, שפתיים באדום מאט הן גם טרנדיות מאוד. נסי את שפתוני המאט החדשים Clinique Pop Matte Lip Color + Primer או Clinique Pop Liquid Matte Lip Color + Primer - שניהם בעלי גימור קטיפתי. ״לחייך זה לא משהו שאנחנו עושים רק כשאנחנו שמחים״, אומרת ד״ר הלבורסון. ״זה גם עושה אותנו יותר שמחים.

אם את חוששת שכשאומרים לך לחייך, מנסים לבקר את הפמיניזם שלך, אז תדעי שמחקרים מראים שמה שאנחנו משדרות בפנים שלנו משפיע מאוד על אחרים. ״קחי לך רגע מדי פעם ותשימי לב מה הפנים שלך עושות,״ אומרת ד״ר הלבורסון. תתחילי לזהות איזה הבעות פנים את נוטה לקבע ואיזה את יכולה לפרש כלא חיוביות, כמו לשפשף את המצח שלך או עיוות שלו כשאת חושבת מחשבה עמוקה. לבסוף, להראות את הצד החברותי יותר שלך יהפוך לטבע השני שלך. ״את לא צריכה לחייך בלי סוף, רק תוודאי שאין לך מבט כועס תמידי - ותהיי בעלת אישיות חמימה ומשדרת יכולת״, מיעעצת ד״ר הלבורסון.

כתבה: דידי גלאק | תמונות למעלה: ג'ו לאונרד | תמונות למטה: בן האסט

לרכישה